HPV ve Genital Siğiller
HPV enfeksiyonu veya insan papilloma virüsü , yaygın olarak genital bölge siğillerine neden olan viral bir enfeksiyondur. HPV’nin toplamda 100’den fazla türü bulunur. Bu türlerden bazıları siğillere yol açarken, bazıları ise farklı kanser türlerine neden olur. Ancak görülen çoğu HPV enfeksiyonu, kansere yol açmaz. Bunun yerine genital alanda etkisini gösteren HPV, genellikle vulva bölgesinde aktif olur.
Kansere yol açma özelliği olan genital HPV türleri; rahim ağzı kanseri, anüs kanseri, penis kanseri ve vulva kanserleri dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerine yol açabilir. Peki, HPV nasıl bulaşır ?
HPV Nasıl Bulaşır ?
Human Papilloma Virüs veya İnsan Papilloma Virüsü (HPV), enfekte bir kişiyle şu durumları içeren bir temastan sonra bulaşabilir:
- Cinsel ilişki (anal, vajinal veya oral) *en sık
- Enfekte kişi ile hijyensiz (tuvalet sonrası el yıkamama gibi) el sıkışma
- Doğum sırasında anneden bebeğe geçme ihtimali bulunur
- Bornoz, havlu ve iç çamaşırı gibi malzemelerin ortak kullanımı
HPV virüsünün kan yolu ile bulaşı kanıtlanmış bir durum olmasa da, bazı kurumlar HPV pozitif bireylerden kan bağışı kabul etmemektedir.
HPV Belirtileri Nelerdir ?
HPV enfeksiyonu çoğu durumda vücut tarafından bağışıklık sisteminin etkisi ile yenilir ve herhangi bir belirti göstermez. Ancak siğiller oluştuğunda HPV’nin hangi türüne sahip olduğunuz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz:
Genital siğiller: HPV belirtileri arasında en sık karşılaşılan tablo genital siğillerdir. Genital siğil oluştuğu alanda düz ve küçük yumru şeklinde görülebilir. Çoğunlukla kadın genital organının dış kısmı (vulva), vajina ve anüs yakınında oluşur. Erkeklerde ise penis ve anüs çevresinde görülebilir.
El siğilleri: Kabarık ve şişlikler şeklinde görülen siğil türleri genellikle ellerde ve parmaklarda ortaya çıkar. Ağrı ve kanamaya duyarlıdırlar.
Düz siğiller: Düz ve hafif kabarık siğillerdir. Yerleşim bölgeleri erkek ve kadınlarda farklılık gösterir. Kadınlarda daha çok bacak bölgesinde, erkeklerde ise sakal bölgesinde görülür.
Plantar siğiller: HPV belirtileri arasında görülen diğer bir durum plantar siğillerdir. Genital siğil en sık karşılaşılan belirti olmasına karşın, topuklarda sert ve rahatsız edici siğiller de meydana gelebilir.
HPV İlişkili Rahim Ağzı Kanseri
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarını asıl ilgilendiren HPV’nin genital siğil ve de genital kansere yol açan tipleridir.
Rahim ağzı kanserlerinin büyük bir kısmına HPV enfeksiyonunun neden olduğu bilinmektedir. Ancak rahim ağzı kanserinin HPV kaynaklı gelişmesi, yaklaşık olarak 10-15 yıl ve daha uzun sürebilmektedir. Bu süreçte HPV enfeksiyonunun siğil dışında belirtiler göstermemesi, tanı konmasını geciktirebilir. Bu nedenle HPV enfeksiyonuna karşı aşı olmak, rahim ağzı kanseri ve diğer durumlardan korunmanın en etkili yoludur.
HPV Tedavisi Var Mı ?
Günümüzde HPV enfeksiyonunu tamamen ortadan kaldıran bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ancak, mevcut tedavi yöntemleri ile virüs kaynaklı genital alanda oluşan siğil ve rahim ağzı kanseri gibi belirtiler kontrol altına alınabilir. Bununla birlikte güçlü bir bağışıklık sistemi ile virüsün %80 gibi büyük bir yüzdesini ortadan kaldırmak mümkündür.
İstanbul Bakırköy Genital Siğil Tedavisi
Genital siğiller, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların bir türüdür. Cinsel yaşam ve ortak kullanım alanları bulaşa sebep olabileceği gibi bu siğilleri çeşitli yöntemlerle ortadan kaldırmak mümkündür. HPV enfeksiyonuna bağlı meydana gelen genital siğil lazer tedavisi ve siğil dondurma gibi tedavi yöntemleri ile hızlıca kontrol altına alınabilir. Bu süreçte genital bölgenizde beliren kabarcıkların siğil olup olmadığı konusunda endişe duyabilirsiniz.
Genital siğil belirtileri kendini genel hatlarıyla şu şekilde gösterir;
- Genital alanda ten rengi, pembe veya kahverengi kabarcıklar
- İlişki sırasında kanama
- Kaşıntı ve rahatsızlık hissi
Pap Smear Testi
Pap smear testi ; kadınlarda mevcut rahim ağzı kanserinin taramasında kullanılan bir testtir. Basit ve ağrısız bir test olan pap testinde rahim ağzından muayene aleti yardımıyla fırça ile hücre örnekleri toplanır. Test sırasında toplanan hücre örnekleri laboratuvar ortamında incelerek sonuca kavuşturulur.
Pap smear tarama testi ile rahim ağzı kanseri teşhisi erken dönemde sağlanabilmekte ve hastalara başarılı tedavi şansı vermektedir. 21 yaşında başlanması önerilen testte, 21-65 yaş arası dönemde 3 yılda bir test tekrarı önerilir. Ancak, HIV ile enfekte riski yüksek olan bireylerde yaş ve zaman faktörüne bakılmaksızın belirli aralıklarla pap smear testi istenebilir. Ya da bazı şüpheli sonuçların takibinde ve bazı hastaya özel durumlara bağlı olarak daha sık tekrar etmek gerekebilir.
Test yaptırılmadan önceki iki gün boyunca cinsel ilişkiden kaçınmak, vajinayı ilaç ve köpük gibi doğal florayı bozacak dış etmenlerden korumak gerekir. Bunun yanı sıra regl döneminde smear testi yaptırmamaya özen gösterin.
HPV DNA
HPV DNA testi ; genital siğil veya rahim ağzı kanseri gelişimine yol açabilen HPV virüsü tespitini sağlayan bir prosedürdür. Pap smear testinizden olumsuz sonuçlar almanız ve genital bölgenizde anormal durum tespit edilmesi halinde doktorunuz HPV testini önerebilir.
HPV DNA testi yaptırılmadan önce özel bir hazırlık gerekli değildir. Ancak şu talimatlara uyulması test sonuçlarının etkilenmemesi adına önemlidir:
- Testten iki gün önce cinsel ilişkiden kaçının
- Duş veya kişisel bakım sırasında vajina içerisine herhangi bir ilaç veya sperm öldürücü köpük değdirmeyin.
- HPV testini adet döneminizden sonraki sürece erteleyin.
HPV DNA testi genellike pap smear testi ile kombine olarak yapılır. Test sırasında belden aşağı kısmında işlem yapılacağından soyunmanız istenebilir. Bu süre zarfında vajina bölgesine spekulum adı verilen muayene aleti nazikçe getirilerek fırça veya spatula ile vajina bölgesinden hücre örnekleri alınır. Çıkan sonuca göre şüpheli lezyonun HPV olup olmadığı, eğer bu lezyon HPV ise de hangi tipinin olduğunu öğremek mümkündür ve eğer kansere yol açan yüksek riskli HPV tipleri mevcutsa(özellikle tip 16,18)* takibin sıklığı ve şekli değişecektir.
HPV Aşısı
HPV enfeksiyonunun çeşitli türleri cinsel temas yoluyla yayılır ve vaktinde yapılan aşılama ile virüse maruz kalınmadan önce korunma sağlanabilir. Bunlardan bazıları vulva kanseri, rahim ağzı kanseri, genital siğil ve penis kanseridir.
HPV aşısı ile bulaş riski büyük oranda azaltılarak, bireylerin bu virüse karşı korunması sağlanır. Aşı 9-14 yaşında 2 doz,14 yaş sonrası da 3 doz şeklinde uygulanmaktadır. Erken yaşlarda aşılanmanın amacı, aşının yanıtının ileri yaşlara nazaran daha etkili olmasıdır. Cinsel hayatı henüz başlamamış genç kız ve erkeklerde aşılama ileri yaşlarda ortaya çıkma ihtimali olan birçok olumsuz durumdan korumaktadır.
HPV aşısı hamile kadınlar ve alerjisi bulunan bireyler için tavsiye edilmez. Bu noktada doktorunuzu mevcut alerjileriniz hakkında bilgilendirmeli ve aşı içeriğine karşı herhangi bir alerjiniz tespit edilmesi halinde dikkatli olmalısınız.
- HPV enfeksiyonuna sahip bir kişi aşı ile korunabilir mi , iyileşebilir mi?
HPV aşısı enfeksiyonu tedavi edemez. Ancak sizi geliştirebileceğiniz herhangi bir ek rahatsızlıklardan koruyabilir. Bu rahatsızlıklar daha önce maruz kalmadığınız HPV türleridir. Bilinmesi gerekir ki HPV virüsü 100’den fazla türe sahiptir. Bunlardan azı kanser yapıcı özelliktedir. Aşı en sık genital siğil yapan ve kanser yapan türlere karşı geliştirilmiştir.
- HPV aşısı fiyat ne kadar ?
HPV aşısı fiyat bilgisi tercih edilen aşı türüne bağlı olarak değişmektedir. Türkiye’de HPV aşısı iki çeşit olup, bir tanesi HPV’nin iki tipine, diğeri ise dört tipine karşı geliştirilmiştir.kullanılan aşıya göre fiyat değişmekte olup, aşının etkinliği için soğuk zincirin korunması son derece önem arzetmektedir.
Kolposkopi
Kolposkopi ; vajina, rahim ağzı ve vulva bölgenizi hastalık belirtileri açısından kontrol eden bir muayene yöntemidir. Pap testinin olumsuz sonuç vermesi halinde veya HPV’nin riskli türlerinin tespit edildiği durumlarda sizlere kolposkopi önerilebilir.
Kolposkop adı verilen özel bir muayene aleti ile gerçekleştirilen işlem, bir doktor kliniği veya hastane ortamında yaklaşık 10-20 dakika içerisinde tamamlanır. Pap testinde olduğu gibi muayene pozisyonuna gelmenizin ardından vajina içi spekulum adındaki vajina duvarını açan alet ile aralanır. Bu süre zarfında vulvanızdan birkaç santim uzağa kolposkop yerleştirilir ve ışık tutulur. Muayene sırasında şüpheli bir doku ile karşılaşırsa laboratuvar ortamında incelenmesi adına doku örneği alınır.
PAP smear, HPV DNA, HPV aşısı, kolposkopi yöntemleri günümüzde rahim ağzı kanserine karşı son derece etkili savaş vermemizi sağlayan güçlü silahlarımızdır. Bu yöntemlerin düzenli, etkili kullanılması ile rahim ağzı kanseri görülme hızı anlamlı derecede azalmaktadır. Çünkü kanser öncüsü lezyonlar anında müdahale edilerek tedavi edilmekte, büyük cerrahi girişimlere gerek bile kalmamaktadır.
Tüm bu bilgilere dayanarak diyebiliriz ki; cinsel aktif olmayan gençler aşılanmalıdır. Cinsel aktif kadınlar düzenli olarak smear aldırmalıdır. ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR…..
İçerik Güncelleme Tarihi : 13.11.2022