Adet düzensizlikleri 3 gruba ayrılırlar:
1-Hormonal etkenler: Polikistik over sendromu, prolaktin hormonu yüksekliği gibi yumurtlamayı olumsuz etkileyen durumlar adetlerde düzensizliğe yol açabilmektedir. Ayrıca yeni adet görülmeye başlanan veya menopoza yakın dönemlerde de yumurtlama fonksiyonundaki sorunlar yüzünden adet düzensizliği sık görülmektedir.
2-Sistemik hastalıklar: Pıhtılaşma sistemini etkileyen sistemik hastalıklar, kalıtsal veya edinsel olabilir. Ayrıca bazı sistemik hastalıklar nedeniyle kullanılan bir takım ilaçlar da pıhtılaşma sistemini bozarak adet düzensizliğine yol açabilir.
3-Jinekolojik sorunlar: Adet düzensizliği doğurganlık yaşında bir kadında meydana gelince öncelikle ekarte edilmesi gereken durum gebeliktir.Rahim ağzı ve rahim kavitesine bağlı enfeksiyonlar, yumurtalık kist/kitleleri, endometriozis gibi jinekolojik problemler adet düzensizliğiyle beraber seyredebilir.
Adet düzensizliği şikayeti ile gelen hasta değerlendirilirken öncelikle detaylı sorgulanmalı, yaşı, doğurganlık durumu, kullanmış olduğu korunma yöntemi, sistemik hastalık ve devamlı kullandığı ilaç varlığı vs. araştırılmalı, daha sonra ayrıntılı bir jinekolojik muayene yapılmalıdır.
Doğurganlık yaşındaki kadında öncelikle gebelik ekarte edilmeli, sonrasında diğer testlere geçilmelidir.
Hastanın yaşı göz önünde bulundurularak jinekolojik kanserler ekarte edilmeli, gerekirse biyopsi alınmalıdır.
Tedavi adet düzensizliği yapan sebebe göre değişmektedir.
İçerik Güncelleme Tarihi : 13.11.2022